Rolkoffers

No photos, just buy the cheese.

Op de Nieuwmarkt worden ’s ochtends de eerste marktkraampjes opgebouwd. Eén is er van de kaasboer, die voor mijn gevoel altijd precies dezelfde kaas op dezelfde plaats heeft liggen. Naast die hele en halve schijven een waarschuwingsbordje over het nemen van foto’s.

Kennelijk was de overlast van fotograferende, geen kaas kopende toeristen zo groot, dat er een bordje nodig was. Hoe zou een toerist dit zien? Vindt hij het ‘eerlijk en rechtdoorzee’, ‘echt Nederlands’? Of gewoon lomp?

Hetzelfde vraag ik me op de pont soms af. Als ik rond zes uur op een overvolle pont terug naar Amsterdam-Noord vaar, staat er altijd wel een groepje met rolkoffers en rugzakken. Hoe kijken zij naar de menigte duwende fietsers en te veel gas gevende brommers?

Ervaren ze daar het echte Amsterdam? Vertellen ze thuis dat het zo’n goede beslissing was om een hotel buiten het centrum te boeken? Of kijken ze naar de geïrriteerde gezichten van de fietsforenzen om hen heen, de grauwe wolken boven het IJ en de hijskranen aan de overkant, en zijn ze blij dat ze over drie dagen met hun rolkoffers de omgekeerde weg gaan en terug naar huis vliegen?

Advertenties

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s