Stapel stenen

Wat maakt iets lelijk? Of mooi? Ik vind auto’s lelijk, maar genoeg mensen hangen foto’s van een auto aan hun muur. Dat zal een kwestie van smaak zijn, maar of iets over het algemeen mooi gevonden wordt, is zeker ook tijdsgebonden.

Zo keek ik laatst ’s avonds naar het redelijk nieuwe huizenblok boven De Fietsfabriek in de Sarphatistraat. Donkere steen zonder versieringen, strakke ovale ramen. Ik vind dat mooi. En kennelijk meer mensen, want ze zijn allemaal verkocht.

Er schuin tegenover staan een ouder appartementencomplex met rozerode kozijnen, dat ik absoluut niet mooi vind. Maar fiets je iets verder, dan kom je langs het prachtige oude complex waar Stadgenoot zichzelf gehuisvest heeft.

Zoals met uiterlijk en kleding, zijn er ook in huizen kennelijk stromingen. Het blok dat ik nu lelijk vind, wordt over 20 jaar misschien ‘authentiek jaren ‘90’ genoemd. De ovale ramen er tegenover vindt men op dat moment dan juist gedateerd.

Van echt oude gebouwen kan ik me dat weer minder goed voorstellen. Zou er een moment komen dat men niet meer in een 17e eeuws grachtenpand wil wonen? Of gaan gebouwen na een paar keer wisselen tussen mooi en lelijk, uiteindelijk allemaal over in ‘oud, dus mooi’?

Advertenties

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s