Zelfvoldaan

Zonder te willen generaliseren: Nederlanders zijn zo ontzettend zelfvoldaan. Niet alleen proberen we voortdurend uit te stralen dat het enorm goed met ons gaat, maar ook vinden we eigen bezigheden altijd net wat belangrijker dan wat andere mensen doen.

Overkomen alsof het uitstekend met je gaat (zelfs al valt dat eigenlijk nogal tegen), vind ik hypocriet, maar valt nog uit te leggen als een poging het de ander naar de zin te maken. Je belast mensen in je omgeving tenminste niet met je problemen.

Je eigen belang voorop stellen is weliswaar evolutionair gezien best logisch, maar toch vooral een enorm irritant trekje, dat ik in andere landen veel minder denk te zien. Als ik de Albert Heijn in de Sarphatistraat binnenloop en iemand anders verlaat net de winkel, dan zie ik aan de blik van die ander al dat ik geacht word aan de kant te gaan. Hoe anders is het als je door een Engels stadje wandelt: medevoetgangers gaan al aan de kant voordat je bij ze bent, en verontschuldigen zich tijdens het passeren.

Of neem mijn recentste vakantie: in Zuid-Kroatië stopt nagenoeg elke auto uit zichzelf voor het zebrapad. Vergelijk dat met de zebrapaden bij eerder genoemde Albert Heijn: de meeste auto’s overwegen niet eens te stoppen, en een enkele fietser die afremt krijgt van achteropkomende fietsers vrijwel zeker de nodige verwensingen naar het hoofd geslingerd.

Advertenties

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s