Schouder en wang

Het handige aan een terugtraprem is, dat je kunt Whatsappen op de fiets en tegelijk kunt remmen.

Dat zeg ik wanneer ik mijn fiets-zonder-kwetsbare-onderdelen verdedig tegen versnelling-fanatici. Een beetje kinderachtig, want die enkele keer dat ik fietsend een app-je stuur ga ik zo langzaam, dat ik gewoon mijn voet op de grond kan zetten als ik moet stoppen.

Feit blijft dat de combinatie telefoon en fiets interessant gedrag oplevert. Steeds langzamer fietsende app-ers waar ik zelf soms toe behoor; zwaarbeladen (bak)fietsers – twee biologisch afbreekbare boodschappentassen voor, luid roepend kindje achter – die met telefoon tussen schouder en wang een woonwijk indraaien; de uiterst praktische moslima met een smartphone sierlijk tussen het gezicht en de hoofddoek geklemd; en – het meest in opkomst – de handsfree bellende designfiets.

Of het een wetmatigheid is betwijfel ik, maar bijna altijd als ik denk dat een fietser in zichzelf praat, zit hij op een fiets die ik ’s nachts niet buiten zou durven laten staan. Meestal blijkt niet veel later dat hij in een wit snoertje praat dat aan een oortje vastzit. Veilig Verkeer Nederland zou trots zijn, ware het niet dat in de helft van de gevallen het snoertje alsnog met de hand dichter bij de mond wordt houden.

Dan is de meerwaarde van een terugtraprem toch stukken groter.

Advertenties

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s