Belletje

Dan stap je daar toch over op de 17? Je kunt net zo goed een stukje de 24 nemen! Nee, dat ene kruispunt waar de 7 de 9 kruist.

Er zijn mensen die van elke tramlijn de route, haltes en gemiddelde duur van een ritje kennen, maar de meeste Amsterdammers weten vooral veel van de lijn die ze zelf vaak nemen. Bij Osdorpers die goedbedoeld advies over de 17 geven, denk ik al gauw ‘ik fiets wel’. Die inwoner van Zuid die me aanraadt ‘gewoon’ met de 24 te gaan, durf ik niet te vertellen dat ik eigenlijk niet weet waar die vertrekt.

De 7 ken ik iets beter – alleen waar maakt hij ook alweer die knik naar het zuiden? -, maar de 9 en de 10 zijn pas echt MIJN trams. Hoewel ik de route van de 10 eigenlijk vooral fiets, identificeer ik me er toch mee. Als ik op het Weteringcircuit voor een tram moet wachten, vind ik dat minder erg als het de 10 is. Als ik tijdens een moeizame werkdag de 10 zie passeren, beeld ik me in hoe hij niet veel later vlak langs mijn huis rijdt.

Aangezien bij de halte naast mijn huis maar één tram stopt, betekent het belletje voor mij ook niet dat er een tram aankomt. Nee, DE tram komt er aan. Bijkomend effect is dat ik – bij het horen van het belletje waar dan ook in Amsterdam – er onbewust vanuit ga dat het wel de 10 zal zijn. Veertien van de vijftien keer heb ik ongelijk.

Advertenties

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s