Kruisende wegen

Weesperplein. Een man met roze stropdas moest vol op zijn terugtraprem gaan staan om niet tegen de scooterdame aan te knallen. Zij reed door rood. De man was rond de dertig, zijn fiets was roestig maar zijn grijze pak chique en kreukvrij. Zijn kalme blik verdween geen moment en zonder op of om te kijken fietste hij door. De vrouw – geblondeerd, roze truitje met zilveren glitters – had überhaupt niet gemerkt dat ze iets fout deed.

In mijn hoofd verklaar ik de reacties van mensen door er een oorzaak bij te fantaseren. De roze stropdas voelde zich kennelijk goed; misschien was het pak net nieuw en had zijn vriendin hem ’s ochtends nog in zijn oor gefluisterd hoe aantrekkelijk ze hem en zijn stropdas vond.

Een contrast met de middelbare man op felrode Nikes, die bij het volgende kruispunt zijn fiets luid vloekend tussen de stroom doorgaand verkeer door manoeuvreert. De meeste weggebruikers reageren gelaten, een enkeling kijkt lachend om zich heen of vloekt terug. Zit de man in een midlife-crisis (vandaar de Nikes), had hij vanochtend ruzie met zijn vrouw omdat zij de auto vandaag wilde, en/of is hij op weg naar een werkdag vol ‘meetings’ die hem totaal niet interesseren?

In elk geval beviel het wachten op kruisende fietsers hem niet echt, en iets maakte dat hij die frustratie ook niet voor zich kon houden. Moet je dan iets terugroepen, om duidelijk te maken dat zijn gedrag niet door de beugel kan? Of weet hij dat zelf ook best?

Vermoedelijk het laatste. Ik uit ook weleens mijn frustratie in het verkeer, vooral na een lange werkdag. Twee minuten later kan ik tegen mezelf zeggen dat die woedende schreeuw naar een afslaande taxi nergens op sloeg. Maar met een hoofd vol werk lukt tot tien tellen op het moment zelf even niet. Ik ben benieuwd hoe de man in pak aan het einde van zijn dag kijkt.

Advertenties

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s