Gezichten

Fietsen in Amsterdam: door rood kan best, zo lang je maar niemand afsnijdt; voor een zebrapad stoppen hoeft alleen als de voetganger zijn of haar voorrang opeist; en dat auto’s minder wendbaar zijn, dat is puur hun eigen schuld.

Voor wie zijn woon-werkverkeer in Amsterdam per fiets aflegt, is het herkennen van gezichtsuitdrukkingen van levensbelang. Zo heb je de ‘vastberaden want het is een principekwestie’-blik. Die kun je zien bij mensen die dwars door een van links komende groep scholieren heen fietsen, omdat zij toch echt voorrang hadden. Of bij stoplichten waar de fietsers vóór de auto’s mogen staan, maar waar een auto iets te ver naar voren is gereden. De fietser in kwestie heeft zich schuin voor de auto gemanoeuvreerd, om maar duidelijk te maken dat daar toch echt een fiets mag staan.

Dan liever de ‘dankbaar maar ik moet weer snel door’-glimlach. Te zien bij de vader die staat te wachten met een bakfiets vol kinderen en enigszins onhandig voor je langs fietst; of bij de bestuurder die door donkeroranje rijdt, maar wel weet dat het maar net goed ging.

De gezichtsuitdrukking die ik het allerirritantst vind, is de ‘ik fiets hier en doe alsof dat heel normaal is’-blik. Op het stukje Sarphatistraat van de Wibautstraat richting de Amstel zie ik die bijna dagelijks. De doortastende fietser die daar op de hoek moet zijn of de metro in wil, rijdt er tegen het verkeer in. Misschien acceptabel binnen de Amsterdamse fiets-etiquette, maar niet als er circa veertig fietsen tegelijk de andere kant op willen.

Mijn ochtend is dan ook goed als die blik verandert naar ‘shit ik heb geen ruimte meer en er komt ook nog een tram recht op me af’. Dat hoort er ook bij, als je fietst in Amsterdam.

Advertenties

Reageren

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s